fredag 16 september 2011

Propagande vs reklam ..är det inte kusligt likt?

"Massan är oftast mer primitiv än vi kan ana.
Därför måste propaganda i grund och botten alltid vara enkel och repetitiv.
Grundläggande resultat i påverkan av den allmänna opinionen,i det långa loppet kommer bara den lyckas med som kan reducera problem till sin allra enklaste form, och som sedan har modet att upprepa den i evighet, i dess förenklade form, trots de intellektuellas protester"  -Joseph Goebbels- (Hitlers propaganda minister)


hmm rätt lustigt..jag kunde nästa suttit  min kulpåse i pant hos räven på  att det var reklamfilmerna för Kinder ägg han bubblade om.

Enligt Goebbels är det den ständiga upprepningen av enkla budskap och meddelanden som skapar vår kunskap om världen.
Det är tjat och upprepning som styr vad som är sant och hur du ska leva ditt liv.

Samma sak i  reklamfilmer,oavsett om handlar om Ariels tvätt medel eller smygnörden Fabian på Siba som försöker pracka på oss sin skit.. vi ser och hör dem om  och om igen i försök att övertyga vår hjärna om att just den produkten är den rätta,bästa och den vi inte kan leva utan. 
Men grejen är ju som så här att du ser och hör massvis med övertygande budskap var dag,på tv, radio,dator, tidningar, reklamaffischer M.M..och inte bara en gång utan om och om och om igen.
Det är i det närmaste stört omöjligt, att medvetet reflektera över all över all denna kommunikation som proppas och packas i oss.
Det är därför du har dina sköldar : och miniminnen.
Intrycken studsar tillbaka likt syra angrepp på dina tänder när du tuggar Stimorol .
Och väntar in ett tillfälle då du  inte är lika mycket på tå och på din vakt.

 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar